ESB C2: μία εξέταση φιλική και βατή για τους υποψήφιους!
Το ESB είναι πιστοποίηση Αγγλικών αναγνωρισμένη τόσο στην Ελλάδα από το ΑΣΕΠ όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, είναι αναγνωρισμένο από το Ofqual, τον οργανισμό που επιβλέπει τους βρετανικούς φορείς εξετάσεων ως προς το επίπεδο και την καταλληλότητα των πιστοποιητικών.
Ως Βρετανικού τύπου πτυχίο, αποτελεί μία καλή προετοιμασία για σπουδαστές που θέλουν αργότερα να δώσουν IELTS για να σπουδάσουν στο εξωτερικό.
Είναι επίσης αναγνωρισμένο από το UCAS, τον κρατικό οργανισμό ο οποίος προωθεί τα βρετανικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό διοργανώνοντας ημερίδες ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.
Οι εξετάσεις για τα πτυχία Αγγλικών ESB διενεργούνται στην Ελλάδα μέσω του Europalso, επομένως περιβάλλονται από το κύρος και την αξιοπιστία ενός συλλογικού φορέα εκπροσώπησης πιστοποιημένων κέντρων αγγλικής γλώσσας. Δεν διενεργούνται από κάποια “εταιρία” που δεν έχει σχέση με το χώρο των ξένων γλωσσών ούτε προωθούνται μέσω εκπαιδευτικών δομών που δε διαθέτουν οποιαδήποτε εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα της διδασκαλίας και πιστοποίησης της αγγλικής γλώσσας.
Οι εξετάσεις ESB που απευθύνονται σε ενήλικες είναι τα ESB ONLINE EXAMS FOR ADULTS.
Πρόκειται για online εξετάσεις που διεξάγονται 2 φορές το μήνα για τα επίπεδα Β2 (lower) και C2 (proficiency).
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες υποψηφίους που θέλουν – για ακαδημαϊκούς ή επαγγελματικούς λόγους – να πιστοποιήσουν άμεσα τις γνώσεις τους στα Αγγλικά. Η εξέταση γίνεται εξ ολοκλήρου online (τόσο στο γραπτό όσο και στο προφορικό μέρος) και έχει ακριβώς το ίδιο format (τύπο ερωτήσεων και μορφή ασκήσεων) με την κλασσική δια ζώσης εξέταση ESB. Τα αποτελέσματα του ESB ONLINE EXAMS FOR ADULTS ανακοινώνονται γρήγορα και τα πιστοποιητικά εκδίδονται άμεσα. Επίσης, σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν πετύχει στην εξέταση, μπορεί να την επαναλάβει με έκπτωση 60% στα εξέταστρα.
Πλεονεκτήματα του Level 3 ESB C2 – Proficiency:
1. Εξασφαλίζει μόρια UCAS (UCAS tariff points) για εισαγωγή σε Βρετανικά πανεπιστήμια.
2. Ευελιξία. Στην γραπτή εξέταση, οι υποψήφιοι λαμβάνουν όλα τα parts (Listening – Reading – Use of English – Writing) μαζί. Αυτό τους δίνει την ευελιξία να ξεκινήσουν από όποιο part επιθυμούν. Σε συνδυασμό με τις 3 ώρες που έχουν στην διάθεση τους,
αυτό κάνει τη διαδικασία της εξέτασης πολύ ευέλικτη και φιλική.
3. Σημαντική υποστήριξη προς τους εξεταζόμενους για την προετοιμασία τους. Για να ενισχύσει ο φορέας την αυτοπεποίθηση των υποψηφίων απέναντι στα προφορικά, οργανώνει προσομοιώσεις προφορικών (Mock Interviews), σε πανελλαδικό επίπεδο, δίνοντάς τους την δυνατότητα να μάθουν και την απόδοσή τους.
Επίσης, είναι διαθέσιμα τα θέματα προηγούμενων ετών (past papers).
Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για τη μορφή των εξετάσεων Level 3 ESB C2 – Proficiency.
Σημειώνεται ότι τα παρακάτω στοιχεία διαμορφώνονται αποκλειστικά από τους αρμόδιους ακαδημαϊκούς και εξεταστικούς φορείς και μπορεί να μεταβληθούν χωρίς προειδοποίηση.
Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ευρωδιάσταση αποποιούνται κάθε ευθύνης άμεσης επικαιροποίησης των ανωτέρω στοιχείων σε περίπτωση αλλαγής.
Επίπεδο με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις ξένες γλώσσες και με βάση το ΑΣΕΠ: C2 (άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας)
Αναγνωρισιμότητα ESB στην αγορά εργασίας: καθολική
Εξεταστικές περίοδοι ESB: 2 φορές το μήνα (κάθε 15 ημέρες)
Συνολική διάρκεια εξέτασης ESB C2 (πλην προφορικών): περίπου 180 λεπτά
Τομείς εξέτασης του υποψήφιου: Γραπτή και προφορική εξέταση
Το κάθε μέρος έχει ως μέγιστη βαθμολογία το 20, και συνολικά και τα πέντε μαζί δίνουν μια συνολική μέγιστη βαθμολογία το 100. Η βάση είναι το 55% και η βαθμολογία βγαίνει συνοψίζοντας και τα 5 μέρη.
Α) Γραπτή εξέταση
Περιλαμβάνει τρεις τομείς εξέτασης: Κατανόηση Ακουστικού Κειμένου (Listening), Κατανόηση Γραπτού Λόγου (Reading), Λεξιλόγιο – Γραμματική (Use of English) και
Παραγωγή Γραπτού Λόγου (Writing). Συνολική διάρκεια: περίπου 180 λεπτά.
Βαθμολογία: Η βάση είναι το 55%
Με την έναρξη της γραπτής εξέτασης, οι υποψήφιοι παραλαμβάνουν όλα τα parts μαζί. Δεν υπάρχει διάλειμμα μέχρι τη λήξη της εξέτασης, η οποία ξεκινάει με το Listening. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι επιλέγουν οι ίδιοι τη σειρά και τον χρόνο που θα αφιερώσουν για κάθε part.
1. Κατανόηση ακουστικού κειμένου (Listening)
Αποτελείται από 2 μέρη (parts) – συνολικά 20 ερωτήσεις (Ακούγεται 2 φορές).
1ο μέρος: 10 ερωτήσεις, με 3 επιλογές απαντήσεων [Α, Β, C] η κάθε μια.
2ο μέρος: 10 ερωτήσεις, με 3 επιλογές απαντήσεων [Α, Β, C] η κάθε μια.
Αναλυτικά:
Part 1
Στο πρώτο part ο εξεταζόμενος ακούει 2 «ραδιοφωνικές συνεντεύξεις» και απαντάει σε 5 ερωτήσεις για κάθε συνέντευξη. Ακούγεται δύο φορές και δίνεται 1 λεπτό χρόνος για ανάγνωση ερωτήσεων.
Part 2
Στο δεύτερο part ο εξεταζόμενος ακούει 3 σύντομες συνομιλίες. Ακούγεται δύο φορές και δίνονται 2 λεπτά χρόνος για ανάγνωση ερωτήσεων.
2. Κατανόηση γραπτού λόγου (Reading)
Αποτελείται από 2 μέρη (parts). Συνολικά περιλαμβάνει 2 κείμενα και 15 ερωτήσεις.
Αναλυτικά:
Part 1
Ο εξεταζόμενος πρέπει να απαντήσει σε 7 ερωτήσεις, με 4 επιλογές απαντήσεων [Α, Β, C, D] η κάθε μια, βασισμένες στο κείμενο (έως 600 λέξεων).
Part 2
Ο εξεταζόμενος πρέπει να απαντήσει σε 8 ερωτήσεις, με 4 επιλογές απαντήσεων [Α, Β, C, D] η κάθε μια, βασισμένες στο κείμενο (έως 600 λέξεων).
3. Use of English – Γραμματική (Grammar) και Λεξιλόγιο (Vocabulary)
Αποτελείται από 4 μέρη (parts). Συνολικά περιλαμβάνει 50 ερωτήσεις.
Αναλυτικά:
Part 1
Στο πρώτο part ο υποψήφιος πρέπει να απαντήσει 15 ερωτήσεις με 4 επιλογές απαντήσεων για κάθε ερώτηση [Α, Β, C, D] που αφορούν τη γραμματική.
Part 2
Στο δεύτερο part ο υποψήφιος πρέπει να απαντήσει 15 ερωτήσεις με 4 επιλογές απαντήσεων για κάθε ερώτηση [Α, Β, C, D] που αφορούν το λεξιλόγιο.
Part 3
Στο τρίτο part ο υποψήφιος απαντάει 10 δοκιμασίες (ζητούμενα) σε κείμενο κλειστού τύπου (cloze passage). Οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής με τέσσερις πιθανές απαντήσεις ανά δοκιμασία (ζητούμενο). Οι ερωτήσεις αφορούν και γραμματική και λεξιλόγιο.
Part 4
Στο τέταρτο part δίνονται 10 δοκιμασίες (ζητούμενα) σε κείμενο κλειστού τύπου (cloze passage). Οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής με τέσσερις πιθανές απαντήσεις ανά δοκιμασία (ζητούμενο). Οι ερωτήσεις αφορούν λεξιλόγιο.
4. Παραγωγή γραπτού λόγου (Writing)
Στο Writing δίνεται η επιλογή μεταξύ 3 θεμάτων. Ο υποψήφιος πρέπει να γράψει 1 από τα 3 θέματα και να χρησιμοποιήσει 300-350 λέξεις.
B) Παραγωγή προφορικού λόγου (Speaking)
Δύο υποψήφιοι – ένας εξεταστής. 3 συνολικά μέρη εξέτασης (parts). Διάρκεια: περίπου 15 λεπτά Βαθμολογία: Η μέγιστη βαθμολογία του Speaking είναι το 20 και η βάση του το 11.
Part 1
Στο πρώτο part γίνονται κάποιες προσωπικές ερωτήσεις σε κάθε εξεταζόμενο.
Part 2
Στο δεύτερο part οι υποψήφιοι κάνουν διάλογο μεταξύ τους, βασισμένο σε οπτικά ερεθίσματα.
Part 3
Στο τρίτο part οι εξεταζόμενοι απαντούν σε ερωτήματα που βασίζονται σε διαφορετικό θέμα από αυτό που συζητήθηκε στο 2ο μέρος.
Υπολογισμός Βαθμολογίας Γραπτών Εξετάσεων ESB C2 – Proficiency
Η βαθμολογία των εξεταζόμενων στα γραπτά υπολογίζεται ως εξής:
Το Listening έχει 20 ερωτήσεις, με κάθε μία δίνει 1 βαθμό αν απαντηθεί σωστά.
Το Reading έχει 15 ερωτήσεις, με κάθε μία να δίνει 1,33 βαθμούς.
Το Use of English έχει 50 ερωτήσεις, με κάθε μία να δίνει 0,4 βαθμούς.
Τέλος, το Writing δίνει συνολικά 20 βαθμούς.
Συναθροίζοντας όλα τα γραπτά θα μας δώσουν 80 βαθμούς και η βάση τους είναι το 44.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
1. Δεν υπάρχει διάλειμμα κατά τη διάρκεια της γραπτής εξέτασης.
2. Ένα Computerized Answer Sheet, για τις απαντήσεις του Listening, Reading and Use
of English. Σε;αυτό μαυρίζετε τις απαντήσεις με μολύβι.
3. Ένα Answer Sheet με γραμμές για το Writing. Σε αυτό γράφετε με στυλό. Η πρώτη
σελίδα χρησιμοποιείται για πρόχειρο και δεν βαθμολογείται.
Σύμφωνα με τον τρόπο βαθμολόγησης της εξέτασης ESB C2, ο υποψήφιος θεωρείται πως έχει πετύχει στις εξετάσεις εφόσον συγκεντρώσει 55% (ή 55/100) ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των επιμέρους τμημάτων της εξέτασης. Έτσι, αν κάποιος υποψήφιος έχει ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ άνω του 55% (ή 55/100) σε Listening/Reading/Use of English/Writing/Speaking θεωρείται επιτυχών στις εξετάσεις ακόμα και αν σε κάποιο/-α από αυτά τα μέρη έχει κάτω του 55%. Με αυτό τον τρόπο η εξέταση καθίσταται ακόμα πιο φιλική για το μέσο υποψήφιο.