H έκθεση είναι το μέρος της εξέτασης του Proficiency που συχνά ”φοβίζει” τους υποψήφιους, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι γι’ αυτό.
Κατ’ αρχή, μαθαίνω Αγγλικά σημαίνει μαθαίνω να γράφω Αγγλικά (= Έκθεση του ECPE) και να μιλάω Αγγλικά (= Προφορική Εξέταση του ECPE). Σίγουρα δεν μαθαίνω Αγγλικά για να λύνω ασκήσεις πολλαπλής επιλογής! Πέρα από το να αποκτήσει κανείς πιστοποίηση Αγγλικών, προφανώς “κάνει Αγγλικά” για να ΜΑΘΕΙ Αγγλικά!
Με τη σωστή καθοδήγηση που παρέχει η Ευρωδιάσταση στους σπουδαστές της / υποψήφιους Proficiency (δειγματικές εκθέσεις, πλάνα εκθέσεων, tips για το γράψιμο της έκθεσης, θεματικό λεξιλόγιο κλπ), το γράψιμο της έκθεσης γίνεται απλή υπόθεση. Αυτονόητα, τo να έχει γράψει ο υποψήφιος πολλές εκθέσεις στην πορεία του προς τις εξετάσεις Proficiency και μάλιστα το να γράφει έναν συγκεκριμένο αριθμό εκθέσεων κάθε εβδομάδα και όχι όλες μαζί στο τέλος είναι εξίσου σημαντικό. Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο επιμένουμε ιδιαίτερα στην Ευρωδιάσταση και θεωρούμε ότι δύσκολα θα βρει κανείς υποψήφιους Proficiency άλλου φροντιστηρίου (ή μεμονωμένους υποψήφιους) που να έχουν γράψει περισσότερες εκθέσεις από αυτές που έχουν γράψει οι σπουδαστές της Ευρωδιάστασης.
Επιλέγοντας ένας υποψήφιος να δώσει εξετάσεις για το Proficiency του Michigan, μπορεί να είναι σίγουρος ότι ούτε παράλογες απαιτήσεις θα αντιμετωπίσει ούτε θέματα-παγίδες. Οι εκθέσεις στο Proficiency του Michigan δεν απαιτούν ένα πολύ συγκεκριμένο “στήσιμο στο χαρτί” (layout). Μία σωστή παραγραφοποιήση αρκεί για να είναι ευπρόσωπη και αποδεκτή η έκθεση από πλευράς παρουσίασης. Τα θέματα είναι κατανοητά και οι διατυπώσεις σαφείς. Επομένως, η πιθανότητα να βγει ένας υποψήφιος εκτός θέματος είναι περιορισμένη.